24 de gen. 2011

Presentació

Hola, gràcies per entrar en aquest nou blog, no sé com hi has  vingut a parar, potser seguint un enllaç, potser navegant per la xarxa o potser buscant precisament el que intenterà oferir aquest blog: traduïr les lletres de les cançons de Bruce Springsteen al català.

La veritat és que no he creat aquest blog per cobrir una demanda social precisament, senzillament l’he creat per…per…, bé no ho sé exactament, poster per diversió (meva evidentment), o més ben dit,  per curiositat, m’explico: fa molts anys que sóc seguidor d’en Bruce (així, sense cognom, que queda millor..), he anat a uns quants concerts i evidentment tinc tota la seva discografía oficial i una infima part de la no oficial, alguns amics meus em diuen que en sóc un fan ,és a dir, un fanàtic, i si bé entenc el sentit amb el que m’ho diuen no puc estar-hi més en desacord, perquè? primer, perquè la paraula “fan” no m’agrada gens, no m’agraden els fanatismes (ni musicals, ni religiosos, ni politics…), segon, conec gent del mundillo springsteenià i sincerament, jo sóc un simple seguidor/aficionat, hi ha gent que són autèntiques enciclopèdies, que tenen tot el què es pot tenir sobre en Bruce, que van a veure tots els concerts que puguin d’una mateixa gira ….en fi, que sembla que tota la seva existència giri al voltant de la vida (he dit vida i no música si bé obviament una cosa porta a l’altre) de Bruce Springsteen,  i jo evidentment no sóc així, d’en Bruce bàsicament m’importa la seva música, la seva vida social (ni que sigui durant una gira) no m’interessa gaire…….però em sembla que m’en estic anant del que et volia explicar….curiositat això, doncs això conec tota la seva obra etc….però molts cops em passa el  que suposo que li passa a tothom que escolta música en un idioma que no és el seu: la lletra,  el meu nivell d’anglès és acceptable, però per entendre el que a vegades diu el de New Jersey amb un nivell acceptable no n’hi ha prou, hi ha alguns llibres de traduccions en castellà (algunes d’elles realment pèssimes) però evidentment que jo sàpiga no n’hi ha cap en català, així doncs aquest blog em servirà per dues coses, per saber d’una vegada per totes que carai diu Springsteen en les seves cançons i per refirmar-me en la meva creença (i la de molts altres) que Bruce Springsteen és el millor narrador de la història del rock.

Per acabar només un parell d’apunts més, primer de tot recalcar una cosa que ja he esmentat, el meu anglès no és excel-lent i per tant puc equivocar-me en algunes traduccions  però intentaré fer-les el més acurades possibles i prenent com a suport fiable les traduccions que ja hi ha en castellà, però l’experiència m’ha demostrat que el millor és anar a l’original, ja que molts cops una mateixa paraula o frase es pot interpretar de diferent maneres i la traducció literal no és ni de bon tros el que l’autor de la lletra ens vol dir i per tant prefereixo traduïr el que diu l’autor i no el que enten el traductor, en segon lloc, en el blog  aniré penjant les traducions que vagi fent acompanyades d’algún video que trobi ( gràcies You Tube !!!)i potser d’algún comentari personal sobre el tema, no seguiré cap ordre pre-establert, senzillament n’escolliré un i el penjaré, ara bé, si tens algunt sugeriment, fes-m’ho saber.

Res més, espero que t’agradi i que disfrutis.

8 comentaris:

Keks ha dit...

Esta xula!... Sort i a vere amb que ens sorprens i ens ensenya en Bruce!

Roger S. C. ha dit...

Molt be!!!! molt be!!!
a veure el poeta del poble.
espero que portin els mateixos missatges que les lletres de Siniestro Total!!!!
felicitats per l'iniciativa i força!!!!
i pos seguir per Rosalita o Thunder road.. o per qualsevol altre, totes valen la pena de llegir!!!

Redacció ha dit...

Amb aquesta temàtica tindràs un fidel seguidor, em veuràs prou a sovint per aquí. Gràcies pel teu comentari en No sé viures sense rock.
Respecte al tema de fan... jo he sigut fan a morir de Springsteen, inclús encara tinc recaigudes... però tens raó, hi ha que fixar-se més en la música. Compartisc el mateix interés per la traducció al català. Ànim amb el blog, és una gran idea.
Un abraç
Txals

digue'm ariadna ha dit...

... no pots imaginar com de pletòric i radiant s'ha posat el meu company de fatigues quan ha descobert que la temàtica d'aquest bloc és en Bruce, les seves cançons i la tan nostrada llengua catalana...
=;)

Brucencatalà ha dit...

Ja ja ja !!!! ....segur que serà un fidel seguidor !!!

Unknown ha dit...

Felicitats pel blog, molt bona iniciativa, ja tens un fidel mes.
I ara una miva de publicitat jejeje,
no se si coneixes el meu http://radioningunaparte.blogspot.com/

lara torrano ha dit...

gràcies gràcies i gràcies. Els fans del bruce t'agraïm enormement aquest blog.

Brucencatalà ha dit...

De res de res i de res !!! Benvinguda i fins aviat !!!